Acil Durum Planı
Acil Durum Planı, İş yerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı plandır.
Acil Durum Planı Hazırlama Zorunluluğunun Yasak Dayanağı Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde 11: İşveren,
a) Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirerek, çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirler ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır.
b) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar, acil durum planlarını hazırlar.
Acil Durum Nedir?
İş yerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilk yardım veya tahliye gerektiren olaylardır.
Acil Durum Eylem planında Neler Olmalıdır?
- Belirlenen acil durumlar
- Alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler
- Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri
- Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri
- İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında iş yeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları
Acil Durum Ekipleri Nasıl Oluşturulur?
Acil durumlarda, müdahale ve mücadele yapılması için iş yerinde çalışanlar görevlendirilir.
Çok tehlikeli sınıfta 30 çalışana, Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 40 çalışana ve Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 50 çalışana kadar;
a) Arama, kurtarma ve tahliye,
b) Yangınla mücadele,
konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir.
c) İlk yardım
İşveren, ilk yardım konusunda 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlk yardım Yönetmeliği esaslarına göre destek elemanı görevlendirir. (Az tehlikeli iş yerlerinde 20 çalışanda 1 çalışan, tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde 10 çalışanda 1 çalışan görevlendirilir.)